pátek 27. února 2015

Solna Jama, Mladkov

Při příležitosti návštěvy Šárouše v Říčkách, jsem vyrazil do Polska, abych obhlédl Solnou Jamu. 
Už průvodce radí, že v zimně to není nejlepší volba, počasí poslední dobou taky nic moc, ale doufám... Po chvíli přichází druhé podcenění průvodce. Vzdálenost jež na mapě značí mírumilovné dva centimetry, se ve skutečnosti ukazuje jako dlouhá pouť, která hledá cíl. Po hodině chůze přes louky a lesy, potkávám pár polských dřevorubců, nevypadají úplně sympaticky, tak jen uhnu pohledem a jdu dál. V tom si vzpomínám, že mám jít po modré turistické značce, ale už nějakou chvíli jdu po zákeřné černé. Otáčím to, a když opět míjím dřevorubce, tak jeden prohlásí "Solna jama"!? Vyvalím na něj oči a také pravím "Solna Jama"? Polsky mi vysvětluje, kudy mám jít, něco málo rozumím, tak děkuji a vyrážím. Hned první odbočku jdu špatně, ale to naštěstí rádce dřevorubec předvídal, a volá na mě ještě jednou kudy. Konečně jsem po skoro dvou a půl hodinách na místě. 
Samou blažeností dosažení cíle, se ani moc nerozčiluji nad tím, že na skále není suché místečko. 
Nevzdávám to. Vytahuji kapesníčky a doplňuji magnesium, párkrát chyty poplácám a dávám se do Tytana 7A+. Super boulder, jen mě mrzí, že si ho nemůžu užít za lepší podmínky. Nicméně třetím pokusem, se vynořuji nad výlezovou hranou. 
Smiřuji se s tím, že tady si dneska nezalezu, tak nasazuji mokré ponožky a frčím si to na Zemskou bránu. Tady je všechno kompletně mokrý, tak to balím.


Následující den, mě opět čeká pár překvapení a zklamání. Tím prvním bylo, že při cestě do Kamennie Góry jsem to musel kvůli stavu silnice otočit. Objíždět se mi to nikudy nechce, abych stejně nakonec zjistil, že je tam všechno mokrý. Vydávám se tedy do Mladkova. Tady překvapivě nacházím skály alespoň místy suché. 
Nacházím dva pěkné kameny, chvíli se jim pověnuji a na jednom z nich vznikne Patagonie 6C+, Akupressura 7A+ a Klimičův spoďák 6C+. Druhý kámen je z velké části mokrý, tak alespoň nastiňuji kroky v suché části, něco kolem 7A?
Bohužel jsem s sebou neměl nic čím, bych kámen vyfotil, tak bližší info snad časem.
Jdu omrknout kámen, kde je Test blobosti atd. Bohužel mokro. 
Ještě se chvíli kochám pohledem na Wayna Gratzkyho 10- a v hlavě se mi střádá plán na sobotu.